Въпрос: Дела за наследство. Как? Здравейте,имам биологичен дядо който няма наследници,имал е син(мой баща който почина),мога ли да претендирам за наследство след време и най вече как,при положение че с този човек не сме си никакви по закон и въобще не сме в отношения добри за да ми пише той завещание?Благодаря предварително,извинения за дългия и странен въпрос.

 Отговор:

Здравейте Димитър!
Вие искате да Ви бъде предоставен конкретен отговор, но според мен така зададен въпроса може да се тълкува не само в една посока.
Отговорили са Ви в посока , касаеща осиновяване , харесали сте отговора и не бих си позволила втори път да излагам и аз аргументи.
За мен по-скоро зад въпроса се крият следните факти, че въпросният дядо е биологичен баща на Вашия баща и това се е знаело, но биологичният дядо никога не е станал законен баща на Вашия баща и нещата са останали до там. Т.е., или баща Ви е бил осиновен от други родители, или неговата майка го е отгледала сама, но на практика между Вашия баща и въпросният дядо не са налице законови връзки, освен биологична връзка.

ТАКА РАЗБИРАМ И ОБЯСНЕНИЯТА, които сте дали във въпроса, че на практика с дядо си не сте никакви по закон и това е правилния отговор. Това не означава , обаче, че този човек не може да Ви напише завещание.
Завещание може и има право да пише всеки за всеки. Няма пречки за това и точно затова завещанието може да се оспорва, за да бъде установено същото засяга ли права и как.

Но, най-доброто във Вашия случай е на место при адвокат да обсъдите целия казус, за което Ви пожелавам – успех!

С уважение,
адв.Чанкова
София, ул. Три уши, 1, етаж 3, офис 1
телефон 0887 201 222

* Потребителят задал въпроса е гласувал за този отговор като най-добър

Коментар: Точно така адв.Чанкова,правилно сте разбрала,аз явно в бързането съм пропуснал да отбележа.За завещанието знам,но то не може да стане защото самия Човек не желае да направи на мен,та за това попитах има ли някакъв законен друг ред,щом няма-няма жив и здрав да е.Благодаря ви за изчерпателния отговор,както и на всички останали.Светли празници желая на всички.